juich tekst 1104

17 miljoen mensen, die kunnen prima samen een normaal volkslied maken – als jij ook meedoet! Start hier je eigen blog!

Waarom?

Omdat het huidige volkslied, het Wilhelmus, nogal rare tekst bevat: ‘van Duitsen bloed’ en ‘de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd’. En het is geen volkslied, maar een ouderwets konings- en prinsenlied.

Hoe dan?

Een nieuw volkslied maken doen we op z’n typisch Nederlands: iedereen mag meedoen, -denken en -dichten. Dat kan op deze website - die is speciaal daarvoor gemaakt.

Start je eigen blog!

Start hier je eigen blog. Daarop kun je je eigen versie van een nieuw volkslied publiceren, of vertellen wat wel of niet in een nieuw volkslied zou moeten. Zo’n blog maken is gratis, ook al zo typisch Nederlands.

Lees hier alvast de jongste bijdragen uit diverse blogs !

Een actueel 'corona-wilhelmus'

Crisis prikkelt vaak de creativiteit. Dat blijkt nu we bij de aanvang van herfst 2020 in een tweede golf van corona-besmettingen zitten. We kregen een variatie op het Wilhelmus aangeboden die niet bedoeld is als vervanger van het volkslied, maar slechts een bevrijdend creatieve uiting is van de frustratie over de beperkingen die nu weer gelden in het sociale verkeer.
De aanbieding is helaas anoniem, maar toch aardig genoeg om hier te vermelden. Mogelijk inspireert het anderen om ook zoiets te produceren.

 wilhuismus corona

(speciaal artikel voor home)

Nunc iaculis pretium sem, id dictum ante suscipit vel. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. In rhoncus dapibus posuere. Proin dapibus venenatis lorem vitae varius. Morbi orci urna, semper et interdum non, auctor eget sem.
Vivamus eu mi id justo sodales ultricies. Curabitur vel tellus odio, pulvinar blandit massa. Morbi diam risus, eleifend mattis consectetur vel, rhoncus et nunc. Ut fermentum, neque et placerat tempor, enim est pulvinar lectus, eu molestie elit nulla vel lectus. Aliquam erat volutpat. Cras molestie elit id tellus egestas pellentesque. Sed eleifend tellus quis erat ullamcorper imperdiet sed in nisi. Proin id libero vitae nibh dignissim blandit eget id sem.

Alternatief voor Wilhelmus

Er zijn al veel pogingen gedaan om te komen tot een nieuw volkslied. Dat heeft geleid tot heel veel alternatieve teksten. Soms ging het alleen om het moderniseren van de huidige tekst, soms werd er ook inhoudelijk iets aan gesleuteld, en vaak werden er compleet nieuwe teksten verzonnen. We noemen hier een aantal pogingen, die uiteindelijk allemaal tot niets hebben geleid.

Vroom of hilarisch

In 1995 deed NRC-Handelsblad een oproep tot een nieuwe tekst. Dat leverde veel reacties op, van vroom en devoot tot ronduit hilarisch. Dat artikel in NRC is mogelijk alleen voor abonnees toegankelijk.

In 2016 pleitte Anne Vegter, toen 'dichter des vaderlands', voor een nieuwe tekst. Daaromheen verscheen een lesbrief van uitgeverij Malmberg.

Waarom nog steeds ons volkslied?

Januari 2017 wierp het Meertens Instituut deze vraag op: "Waarom is het Wilhelmus nog steeds het volkslied terwijl de tekst niet meer van deze tijd is en onbegrijpelijk?" Het gaf zelf als antwoord "dat een alom en duurzaam gewaardeerde tekst schrijven niet zomaar mogelijk is".

Enkele dagen voor Koningsdag 2018 lanceerden De Spectakelaars een 'Wilhelmus challenge': wie maakt een nieuwe versie van het Wilhelmus?
NPO Radio maakte hier uitgebreid melding van, met enkele voorbeelden.
Presentator Ad Visser kwam met een 'brekend' idee voor een nieuwe tekst op de bestaande melodie. Die tekst bestond uit slechts één regel, 'zodat iedereen het zou kunnen begrijpen'. Die ene regel luidt aldus: 'Oh Nederland geweldig, geweldig Nederland'.

Hofdame

Het Algemeen Dagblad publiceerde kort daarna, op 3 juni 2018 een tekst van de hand van een voormalige hofdame van Beatrix. Zonder 'duits bloed' en zonder 'Spanje', maar plechtstatig en vol eerbied voor Willem van Oranje.

Ook in 2019 werd met Koningsdag in zicht een openbare oproep gedaan voor een nieuwe tekst. Die oproep kwam van onder meer Rimmer Mulder, oud-hoofdredacteur van de Leeuwarden Courant, en van filosofe en Trouw-redactrice Leonie Breebaart. De titels van de artikelen daarover waren niet mals: 'Ons volkslied is amper te volgen' en 'Het Wilhelmus moet plaatsmaken voor een nieuw volkslied'.

Privacy en cookies

Bij aanmelding op deze website vermeld je je naam, inlognaam, wachtwoord en mailadres. Het wachtwoord krijgen wij nooit te zien, en de overige gegevens zijn louter en alleen bedoeld voor een levendige discussie op deze site; wij doen helemaal niets met die privé informatie.

Spelregels

Op deze website mag iedereen meedoen, dus meedenken of -dichten voor een nieuw volkslied. Uiteraard moet je je eenmalig registreren, om trollen vanuit Rusland, China of waar dan ook vandaan te weren. Verder gelden de volgende spelregels.

  • Bij aanmelding is een geldig e-mail adres verplicht.
  • Bij aanmelding mag je een nickname gebruiken in plaats van je eigen naam. (maar waarom zou je je verstoppen?)
  • Niet schelden of nodeloos beledigen.
  • Je kunt hier fatsoenlijk je mening uiten, en pech voor degene die zich daardoor mogelijk beledigd voelt.
  • Tegen religie zijn mag, maar mensen die religie belangrijk vinden doelbewust belachelijk maken, mag niet.
  • Ben je het met iemand oneens, val dan zijn standpunten aan, niet hem of haar persoonlijk.
  • Links- of rechtsextremistische standpunten mag je hebben, maar hier niet propageren.
  • Een hyperink naar andere websites plaatsen mag alleen als dat echt nodig is en bijdraagt een de discussie, anders niet.