Ik wil ook wel eens mijn naam eer aandoen, dus ik maak me er met een 'Jantje van Leyen' vanaf door de tekst van iemand anders te nomineren. Maar wel een heel sterke tekst. "Niets is heroïscher", scheef al in 1995 Jurgen Dorrenboom in NRC, "dan een klank, uit vele kelen afkomstig. Klank, dat is de kern van de zaak, melodie en klank."

Die overweging bracht hem tot het volgende: de melodie van een nieuwe volkslied blijft die van het Wilhelmus, maar dan met de volgende, makkelijk te onthouden tekst:

O o o o-o-o o o o

Ratata tatatata

Ah hah hah ah ahah ahahah

Na na na nanana na

ja ja jaah jaja jaja jajaja aha ahjaáh

eh hehe ehhehheh hehehe eh-heh heh heh uhuh!

Dichter Dorrenboom voegde hier het volgende aan toe: "De tekst is eenvoudig te onthouden, zeker omdat het couplet is voorzien van een alleraardigst ezelsbruggetje: de eerste letters van iedere regel vormen tezamen het woord oranje. Het geheel blijft zo in de traditie van het Wilhelmus, en bovendien monarchie-gezind. Het spreekt dan ook voor zich dat de titel van dit lied 'Oranje' zal zijn."

Nou, dat vind ik een goeie tekst. Die hoef je maar één keer te horen of lezen, en samen het met ezelsbruggetje vergeet je die nooit meer.

Groeten van Jantje