Moet een nieuw volkslied eigenlijk weldoordacht tot stand komen? Of kan het via een stemming met 'meeste stemmen gelden'? Of nog anders: wat uit de meeste kelen klinkt?Tijdens de Europese kampioenschappen voetbal in 2024 leek een nieuw volsklied zich aan te kondigen. Voorafgaand aan een wedstrijd van het Nederlandse elftal trokken oranje-fans zingend door de straten - ziehier het prachtige schouwspel (een verwijzing naar een filmpje op X/twitter). Zij dwongen daarmee wereldwijd een zeker respect af wegens hun energieke, vrolijke gezamenlijkheid.
De tekst die de meute zong, ging aldus:
Naar links,
du du du du du du
Naar rechts,
du du du du du du
Du-du du-du du-du,
Du-du du-du du-du,
Du-du du-du du-du du-du-du-du du-du-du.
Du-du du-du du-du,
Du-du du-du du-du,
Du-du du-du du-du du-du-du-du du-du-du.
Tekst is secundair
De variant 'lu' in plaats van 'du' was ook toegestaan.Er zijn ook varianten met wat meer tekst. Die tekst is scabreus van aard en daardoor minder geschikt voor een algemeen volkslied, ofschoon het de populariteit van het lied ten goede kan komen. En wat zegt tekst nou helemaal? Het Wilhelmus telt 26 coupletten, maar een kleine minderheid kent er daarvan twee uit het hoofd, vaker nog slechts één en veel mensen slechts enkele flarden ervan.
Kortom: dat 'links, rechts, du-du-du' is echt een volkslied, kun je zeggen op grond van de beelden die het zingen opleverde: iedereen kan de tekst vlot leren en ook de melodie is eenvoudig op te pakken.Inhoudelijk stelt het niet veel voor. Maar vooruit: in het zo gepolariseerde Nederland komen hiermee zowel 'links' als 'rechts' aan hun trekken – dat is ook wat waard. Bovendien: het huidige volkslied, het Wilhelmus, heeft wél veel inhoud, maar dat spreekt de meeste mensen weer niet zo aan.