Antwoorden op veelgestelde vragen

Wie verzorgen dit?

Deze website wordt verzorgt door een groep burgers uit Leiden, de stad waar in 1581 onze nationale onafhankelijkheidsverklaring, de ‘Acte van Verlatinghe’ werd gedrukt. Gewoon omdat we vinden dat een land wel een volkslied nodig heeft, maar graag zonder nodeloze verheerlijking van een godheid, een koning of de grond waarop we leven. Heel veel Nederlanders vinden het Wilhelmus maar een raar lied – wij houden niet van klagen, en gaan dus aan de slag.

Hebben we wel een volkslied nodig?

Ach, elk land heeft het. Het wordt gebruikt voor officiële gelegenheden, als een vorm van beleefdheid. En het zorgt voor herkenbaarheid rondom internationale sportwedstrijden en de nodige trots als ‘we’ gewonnen hebben.
Het doel van een volkslied is verbinding tussen mensen van een land. Maar dat werkt alleen als het niet zo’n oubollige tekst is als die van het Wilhelmus.

Het Wilhelmus kunnen we toch niet zomaar afschaffen?

Veel mensen hebben heel dierbare herinneringen aan het aanhoren van het Wilhelmus of er diepe gevoelens bij. Dat respecteren wij. Daarom lijkt het een goed idee om de melodie van het Wilhelmus te handhaven. Die kent iedereen wel. Maar die tekst? Hoe vaak hebben we op tv niet sporters maar iets zien mee-mummelen als het Wilhelmus werd gespeeld?

Een nieuw Wilhelmus is al vaker geprobeerd; waarom nu nog eens?

Bijna elk jaar zwengelt iemand het wel aan dat we zo’n raar volkslied hebben en dat er nodig een nieuwe tekst moet komen. Elders op deze site noemen we enkele van die pogingen. Maar het resultaat is telkens geweest dat er niets veranderde. Een garantie dat er nu wél iets verandert, kunnen we niet geven.
Deze keer willen het niet beperken tot een klein groepje meedenkers - we geven nu iedereen een kans om mee te doen.
Wat ook meetelt, is dat nu veel mensen wegens de corona-ellende thuis zitten en dus wat tijd hebben om hiermee aan de slag te gaan. Het is gebleken dat deze bijzondere periode veel creativiteit losmaakt. Kortom: tijd en creativiteit zijn nu beschikbaar. 

Is een nieuwe tekst voor ons volkslied niet een taak van de regering?

Misschien wel. Maar wat denk je zelf, met partijen als VVD, CDA en ChristenUnie in de regering? Bitter weinig kans dat die iets aan het Wilhelmus willen veranderen.

Hoe gaat dit een vervolg krijgen?

Goeie vraag! Als veel mensen in Nederland laten weten dat het volkslied écht anders moet, zal de volksvertegenwoordiging (het Parlement) dit oppakken. Die moet de regering ertoe aanzetten om tot actie over te gaan. Dat gaat alles bij elkaar dus wel even duren. Maar: als we niks doen, blijven we opgescheept met die oubollige tekst van het Wilhelmus.