Alternatief voor Wilhelmus

Er zijn al veel pogingen gedaan om te komen tot een nieuw volkslied. Dat heeft geleid tot heel veel alternatieve teksten. Soms ging het alleen om het moderniseren van de huidige tekst, soms werd er ook inhoudelijk iets aan gesleuteld, en vaak werden er compleet nieuwe teksten verzonnen. We noemen hier een aantal pogingen, die uiteindelijk allemaal tot niets hebben geleid.

Vroom of hilarisch

In 1995 deed NRC-Handelsblad een oproep tot een nieuwe tekst. Dat leverde veel reacties op, van vroom en devoot tot ronduit hilarisch. Dat artikel in NRC is mogelijk alleen voor abonnees toegankelijk.

In 2016 pleitte Anne Vegter, toen 'dichter des vaderlands', voor een nieuwe tekst. Daaromheen verscheen een lesbrief van uitgeverij Malmberg.

Waarom nog steeds ons volkslied?

Januari 2017 wierp het Meertens Instituut deze vraag op: "Waarom is het Wilhelmus nog steeds het volkslied terwijl de tekst niet meer van deze tijd is en onbegrijpelijk?" Het gaf zelf als antwoord "dat een alom en duurzaam gewaardeerde tekst schrijven niet zomaar mogelijk is".

Enkele dagen voor Koningsdag 2018 lanceerden De Spectakelaars een 'Wilhelmus challenge': wie maakt een nieuwe versie van het Wilhelmus?
NPO Radio maakte hier uitgebreid melding van, met enkele voorbeelden.
Presentator Ad Visser kwam met een 'brekend' idee voor een nieuwe tekst op de bestaande melodie. Die tekst bestond uit slechts één regel, 'zodat iedereen het zou kunnen begrijpen'. Die ene regel luidt aldus: 'Oh Nederland geweldig, geweldig Nederland'.

Hofdame

Het Algemeen Dagblad publiceerde kort daarna, op 3 juni 2018 een tekst van de hand van een voormalige hofdame van Beatrix. Zonder 'duits bloed' en zonder 'Spanje', maar plechtstatig en vol eerbied voor Willem van Oranje.

Ook in 2019 werd met Koningsdag in zicht een openbare oproep gedaan voor een nieuwe tekst. Die oproep kwam van onder meer Rimmer Mulder, oud-hoofdredacteur van de Leeuwarden Courant, en van filosofe en Trouw-redactrice Leonie Breebaart. De titels van de artikelen daarover waren niet mals: 'Ons volkslied is amper te volgen' en 'Het Wilhelmus moet plaatsmaken voor een nieuw volkslied'.

Een creatief 'corona-wilhelmus'

wilhuismus corona Crisis prikkelt vaak de creativiteit. Dat blijkt nu we bij de aanvang van herfst 2020 in een tweede golf van corona-besmettingen zitten. We kregen een variatie op het Wilhelmus aangeboden die niet bedoeld is als vervanger van het volkslied, maar slechts een bevrijdend creatieve uiting is van de frustratie over de beperkingen die nu weer gelden in het sociale verkeer.
De aanbieding is helaas anoniem, maar toch aardig genoeg om hier te vermelden. Mogelijk inspireert het anderen om ook zoiets te produceren.